Aktuellt

Finferries miljövänliga vajerfärja började trafikera i Åbolands skärgård

Finlands största och miljövänligaste vajerfärja, batterihybridvajerfärjan L-317, har i dag den 21.2.2023 kl. 11 börjat trafikera på Nagu–Korpo-rutten.

Finferries nybygge byggdes på Crist S.A. -varvet i Polen. Vajerfärjan drivs i första hand med landströmsladdade batterier och som reserv har vajerfärjan dieselelektrisk drift.

Vajerfärjan är 70,2 meter lång, 13,9 meter bred och dess djupgående är 2,5 meter. Vajerfärjan rymmer 52 personbilar och den maximala passagerarmängden är 200.

- L-317 ersatte Prostvik 1 -färjan, som tidigare trafikerade på Nagu–Korpo-rutten. Prostvik 1 rymmer ca 30 personbilar, vilket betyder att ruttens personbilskapacitet nästan fördubblas. Prostvik 1 förblir reservfartyg på rutten, berättar Mats Rosin, verkställande direktör för Finlands Färjetrafik.

- Vi har under åren kraftigt investerat i miljövänlig hybridteknologi för att kunna minska vårt koldioxidavtryck. Koldioxidutsläppen från batterihybridvajerfärjan är 85 procent lägre jämfört med Prostvik 1 -färjan. Längs med Skärgårdsvägen i Pargas trafikerar utöver den nya Nagu–Korpo färjan även batterihybridfärjorna Altera och Elektra på Pargas–Nagu-rutten, vilka tillsammans minskar avsevärt på bolagets koldioxidutsläpp, konstaterar verkställande direktör Mats Rosin.


Tilläggsinformation:

Mats Rosin
verkställande direktör


Pressmeddelande 20.1.2023

Finlands Färjetrafik Ab har idag, den 20.1.2023, mottagit NB P317, batterihybridvajerfärjan L-317 på varvet Crist S.A. i Gdynia.

Bogseringen av vajerfärjan påbörjas beroende på vädret inom de närmaste dagarna och vajerfärjan beräknas vara i Nagu cirka tre dagar senare.

L-317, som kommer att trafikera på Nagu–Korpo-rutten, är 70,2 meter lång, 13,9 meter bred och dess djupgående är 2,5 meter. Vajerfärjan rymmer 52 personbilar och den maximala passagerarmängden är 200.


Tilläggsinformation:
Mats Rosin
verkställande direktör


NTM-centralen har meddelat att upphandlingsbeslutet gällande ”Järvi-Suomen maantielauttaliikennepalvelu” upphävs

Finlands Färjetrafik Ab lämnade in besvär till marknadsdomstolen och upphandlingsrättelseyrkan till NTM-centralen gällande upphandlingsbeslutet VARELY/3005/2019 Maantielauttaliikennepalvelu Järvi-Suomi 2025–2045.

NTM-centralen har i dag den 4.1.2023 fattat beslut och meddelat att det tidigare fattade upphandlingsbeslutet gällande ”Järvi-Suomen maantielauttaliikennepalvelu” upphävs och att ett nytt upphandlingsförfarande kommer att inledas.

Tilläggsinformation:
Mats Rosin
verkställande direktör


Finlands Färjetrafik Ab har lämnat in besvär till marknadsdomstolen beträffande NTM-centralens upphandlingsbeslut

Finlands Färjetrafik Ab lämnade inom utsatt tid, 31.10.2022, ett anbud i NTM-centralens upphandling VARELY/3005/2019 Maantielauttaliikennepalvelu Järvi-Suomi 2025–2045. Upphandlingen gällde 12 vajerfärjerutter i Insjöfinland.

Bolaget har lämnat in besvär till marknadsdomstolen beträffande NTM-centralens upphandlingsbeslut gällande upphandlingen.

Besväret gäller felaktigt förfarande i upphandlingen och att det vinnande anbudet inte överensstämmer med anbudsförfrågan.

Tilläggsinformation:

Mats Rosin
verkställande direktör


Minister Tuppurainen döpte Finferries nya miljövänliga färja Altera

Finferries nybyggda batterihybridfärja Altera döptes i dag 14.9.2022 vid Packhuskajen i Helsingfors. Vid dopceremonin närvarade inbjudna gäster och media. Dopuppdraget utfördes av fartygets gudmor, Europa- och ägarstyrningsminister Tytti Tuppurainen.

– Det var en ära för oss att få det senaste miljövänliga tillskottet i vår flotta döpt av minister Tuppurainen. Altera kommer att hjälpa oss att minska verksamhetens koldioxidavtryck i linje med Finlands miljömål. Alteras koldioxidutsläpp är drygt 85 procent lägre än hos en motsvarande konventionell dieseldriven färja, berättar Mats Rosin, verkställande direktör för Finlands Färjetrafik.

Altera drivs i första hand med landströmsladdade batterier, som laddas varje gång färjan lägger till. Som reserv har färjan dieselelektrisk drift som kan kopplas på till exempel vintertid om isläget är svårt eller i händelse av elavbrott eller andra oväntade situationer.

Fartygsbygget inleddes i juli 2021 vid det polska varvet CRIST S.A. På samma varv byggdes även Finlands första batterihybridfärja Elektra. Batterierna, elmotorerna och styrsystemet samt annan tillhörande utrustning levererades av Siemens.

– Bygget av Elektra gav både varvet och Siemens värdefull erfarenhet och därför är vi nöjda med att det goda samarbetet fortsatte med Altera. Elektra som togs emot 2017 har fungerat som förebild, men Altera är en avsevärt förbättrad version när det gäller exempelvis batteri- och hybridtekniken. Spillvärme från fartygets system tas till vara, och fartygets skrov är format för energieffektivitet och representerar den senaste tekniken. Batterierna laddas med grön el, berättar Mats Rosin.

– Dessa förbättringar gör fartyget ännu mer energieffektivt och miljövänligt, tillägger Rosin.

Finlands andra batterihybridfärja Altera är 104 meter lång, 15,20 meter bred och har kapacitet för 92 personbilar. Altera börjar trafikera rutten Pargas–Nagu tillsammans med Elektra senast 1.1.2023.


BESTÄLL RSS-FIL